BOEM PAUKESLAG

 

 

Bezette stad

In 2021 is het honderd jaar geleden dat Paul van Ostaijens meesterwerk Bezette stad verscheen. Dit boek is wereldberoemd om zijn typografie. Paul van Ostaijen slaagde erin de door de Eerste Wereldoorlog aan flarden geschoten wereld te vangen in een evenzeer aan flarden geschoten tekst.
Van Ostaijen blijft voor altijd verbonden aan het Onze-Lieve-Vrouwe College. Zijn passage was kort maar hevig. In 1909 arriveerde hij er in de hoop hier een gedegen opleiding te krijgen die hem in staat zou stellen arts te worden, of advocaat. Die hoop kwam echter vooral van zijn ouders. De jonge Paul van Ostaijen was zelf veel meer geïnteresseerd in de schone letteren, en dan vooral in de boeken van de schrijvers die in het curriculum onbesproken bleven. Van Ostaijen kwam regelmatig in de problemen met de paters-jezuïeten als hij op de speelplaats weer eens gesignaleerd werd met De kleine Johannes van Frederik van Eeden, of Tolstojs Wat is kunst? onder de arm. Mede hierdoor vertrok hij in 1911 alweer. Maar juist daarom groeide het Onze-Lieve-Vrouwe College uit tot een mythische plek in het leven van Van Ostaijen. Toen hij zich aan een nooit voltooide autobiografische roman waagde, speelden de schoolscènes zich af op het OLVC en niet op een van de andere talrijke scholen die hij bezocht. In de voorbije jaren is de band tussen het OLVC en het Paul van Ostaijengenootschap bovendien bijzonder warm geweest en die zal dat ook in de toekomst blijven.
Het Paul van Ostaijengenootschap is één van de drijvende krachten achter het Van Ostaijen-jaar 2021. Op 22 februari trappen we het jaar op gang met een openingsmanifestatie in Zaal Elckerlyc in Antwerpen en De Brakke Grond in Amsterdam (die uiteraard volledig gestreamd zal worden). Die dag zullen er twee boeken verschijnen: Besmette stad, een bloemlezing waarin 65 kunstenaars antwoorden op Van Ostaijens jarige dichtbundel, en Boem Paukeslag, een spannende verkenning van Bezette stad door Van Ostaijens biograaf Matthijs de Ridder.
Dat is nog maar het begin. Het hele jaar door zal Van Ostaijen onder de aandacht worden gebracht met tal van grotere en kleinere initiatieven. De tentoonstelling Boem Paukeslag: Bezette Stad 100, in het Letterenhuis, bijvoorbeeld, of de stadswandeling die mensen onder begeleiding van een gids kunnen doen, of zelf, met behulp van de ErfgoedApp.
Het Paul van Ostaijengenootschap heeft nog veel meer plannen en ambities voor 2021. Samen met de Stad Antwerpen zijn we bijvoorbeeld de mogelijkheid aan het onderzoeken om één of meerdere landmarks in Antwerpen te plaatsen, blikvangers die verwijzen naar het wereldberoemde boek van Zot Polleken, en er liggen nog tal van plannen voor activiteiten en uitgaven op de plank. We zoeken een aantal enthousiaste partners om deze plannen te verwezenlijken en om van 2021 een onvergetelijk Van Ostaijen-jaar te maken.

Download de brochure

 

 

Save

Save

Save