Getuigenis over Magis, de WJD en de link met het Sociaal Project

sociaal-project-juliavan8x

Julie Van Agtmael, oud-leerling en ondertussen ook leerkracht op onze school en tevens begeleidster bij het Sociaal Project, schreef volgend prachtig getuigenis…
15 juli 2016, het begin van een heel speciale ervaring.

Samen met 16 Vlamingen en Nederlanders vertrok ik immers op reis naar Polen om deel te nemen aan MAGIS en de Wereldjongerendagen. MAGIS is het internationaal ignatiaans voorprogramma van de Wereldjongerendagen. Ongeveer 2500 jongeren van over de hele wereld namen dit jaar deel aan het programma met als thematitel ‘To give and not to count the cost’. Zo veel kleuren, culturen en gewoonten bij elkaar zijn gewoon prachtig om te zien!

Na een paar dagen in Lodz, waar we kennis maakten met elkaar en de spiritualiteit van MAGIS, vertrokken we in kleinere groepen op ‘experiment’. Het doel van een experiment (een term afkomstig uit het vormingsprogramma van beginnende jezuïeten) bestaat eruit dat wij in een situatie, die anders is dan onze bekende thuissituatie, leren reflecteren op onze eigen talenten, vaardigheden en verlangens. Ikzelf werd met vier Nederlandstaligen, een paar Zuid-Koreanen, Britten, Tsjechen en Polen naar Praag gestuurd om daar gratis rondleidingen te geven in een van de prachtige Jezuïetenkerken in Praag (Kostel U Salvatorá).

Als historica was ik heel dankbaar voor het experiment dat ons groepje kreeg. De bedoeling van deze rondleidingen was niet om toeristen te animeren maar hen eerder te wijzen op het spirituele van de plek. Wat raakt me hier? Waar zie ik God in deze kerk? Het was enorm verrijkend om gesprekken aan te knopen met allerhande mensen over een niet zo alledaags onderwerp als geloof én om gedurende een week samen te leven met andere nationaliteiten; we werden echte ‘Living Stones’ (de naam van het project).

Na het voorprogramma begonnen dan de Wereldjongerendagen zelf. Je zou dit evenement op heel veel verschillende manieren kunnen beschrijven maar ik kies voor één woord: verbondenheid. Dit evenement heeft me in mijn geloof versterkt en heeft me verbonden doen voelen met de miljoenen katholieken over de hele wereld. Samen met anderhalf miljoen mensen tegelijkertijd dezelfde woorden uitspreken – al is het in een andere taal – zorgt voor een enorm verbonden gevoel.

Waarom heb ik eigenlijk deelgenomen aan MAGIS en de Wereldjongerendagen? Als alumna van ons college ben ik altijd vertrouwd geweest met de ignatiaanse spiritualiteit. Het reflectieve van deze spiritualiteit heeft me altijd aangetrokken. Daarnaast heeft het Sociaal Project in het vijfde middelbaar bijgedragen aan mijn inzet voor andere mensen en organisaties.

‘To give and not to count the cost’, dit geeft perfect weer waar het om draait in het Sociaal Project, maar geldt dit ook voor het leven?