Impressies van een totale aliter

totale-aliter-2015
Op zaterdag 14 november 2015 was ik getuige van de indrukwekkende opvoering Totaliter Aliter. N.a.v. het 400 jarig bestaan van de Carolus Borromeus kerk, vroeg de Kerkfabriek van Sint-Carrolus Borromeus aan het college of zij bereid was in dat kader een evenement te organiseren in de kerk. Het resultaat was verbluffend. Door middel van diverse korte optredens werden de gebreken van de mens uitgelicht overgoten met een sausje van lichtspel enerzijds en de afwisseling van gitaar-sax-piano-orgel anderzijds.

De Jezuïeten zijn altijd al voor geweest op hun tijd en ook hier is het duidelijk dat de Jezuïtengeest van’t college nog levendig aanwezig is. Een dag na de aanslagen in Parijs is het verbluffend hoe de Jezuïeten erin slagen om de verschillende culturen die de school thans rijk is, te laten samenwerken voor een allesbehalve evident project.

16 jaar nadat ik het college vaarwel heb gezegd, in een tijdgeest waar de afkomst van de leerling centraal stond, blaast er een frisse wind door de gangen van de school waar niet meer de afkomst van de leerling telt, maar vooral de inhoud. In een tijdsgeest waar Godsdienst andermaal als rechtvaardiging voor angst en terreur wordt gebruikt/misbruikt, kan dat tellen. Taliter is niet meer, Totaliter des te meer!

Valère Vereecke
ECMT 99