Europees Congres te Budapest

olvc-youngalumni-budapest-1

Elke vier jaar organiseert de Europese bond voor oud-leerlingen van jezuïetencolleges een congres. Het congres van maart 2011 stond in het teken van de prioriteiten van deze oud-leerlingen. Voordien was er voor de jongeren een ‘experiment’ voorzien. Dit houden enkele dagen van sociaal werk in met een kennismaking van het bezochte land, haar cultuur en lokale problemen.

Er waren hoge verwachting voor het congres en zijn organiserende team. Al deze verwachtingen zijn bovendien ingelost! De stad zelf laat geen mens onberoerd. Het is werkelijk een parel van een stad in Oost-Europa. Budapest is een bruisende stad waar je bewijsstukken op elke hoek van de straat ziet van de woelige geschiedenis van Hongarije.

olvc-youngalumni-budapest-2

Voor het experiment namen we de trein naar Miskólc, een stad op twee uurtjes ten noordoosten van de Hongaarse hoofdstad. Deze stad was tijdens het communisme een voorbeeld geweest van de industrialisatie door de Sovjetters. De gebouwen bleven leeg achter toen de Russen vertrokken en stonden te verkommeren. Dit beeld was een fel contrast met de propere, moderne stadskern waar jongeren skateboardden.
In Miskólc bezochten we het jezuïetencollege. Het gebouw was zeer modern. Gebaseerd op de buitenkant, zou je haast niet zeggen dat het een school is. In de gangen hingen de foto’s van de verschillende retorica’s van de afgelopen jaren. We praatten met het schoolhoofd. Hij vertelde ons over het taalprobleem in Hongarije. Hongaars heeft namelijk geen banden met de talen van de omliggende landen. Dit zorgt voor een zeker isolement van Hongarije. Daarom is het taalbeleid in deze jezuïetenschool zeer uitgediept. Er wordt uitwisselingsprogramma’s georganiseerd, onder andere met Sint-Barbara in Gent.

olvc-youngalumni-budapest-3

Door het bezoek bij de zusters van moeder Theresa kwamen we in contact met de echte problemen van ruraal Hongarije. De Roma is een belangrijke problematiek in Hongarije. Weinig van de kinderen gaan naar school. Daarentegen spelen ze de hele dag op straat. Ook worden vele van de romameisjes op jonge leeftijd zwanger. De Zusters proberen de kinderen een stukje opvoeding te geven tijdens hun voorbereidingslessen voor het eerste communie.

olvc-youngalumni-budapest-4

Tijdens het congres kwamen meerdere sprekers aan het woord. Elk van hen sprak over mogelijke prioriteiten van de oud-leerlingen. Nadien werd er gedebatteerd over welke zaken nu relevant waren voor ons, oud-leerlingen. Ikzelf verdedigde de belangrijkheid van investering in Afrika. Voor landen als Hongarije is dit echter geen prioriteit. Zij verkiezen namelijk om eerst de eigen, Hongaarse problemen aan te pakken. Deze verschillen in prioriteiten werden dan ook opgenomen in de resoluties zodat iedereen de ruimte krijgt zijn klemtoon uit te werken. Deze resoluties werden voorgedragen in het Hongaarse parlement zelf! De geweldige Hongaarse organisatie heeft ons een primeur gezorgd door ons niet alleen de binnenkant van het parlement te laten zien, maar ons er bovendien een hele voormiddag te vergaderen in het Opperhuis.

olvc-youngalumni-budapest-5

Er was ook een belangrijke gast in Budapest. Fabio Tobón was helemaal uit Colombia overgevlogen om het volgende wereldcongres te komen voorstellen. In 2013 zal WUJA (World Union of Jesuit Alumni/ae) de vierjaarlijkse bijeenkomst in Medellin laten plaatsvinden. Het Colombiaanse comité zal zijn uiterste best doen het daverende succes van het congres in Burundi van 2009 te evenaren. Schrijf alvast in uw agenda : 12 tot 18 augustus 2013 – Medellín (rechtstreekse vlucht vanuit Madrid).